ASSIGNMENT #5

ASSIGNMENT #5

Ta dig till en okänd plats, appropriera den, var där en ganska lång stund, försvara den, dokumentera.



Reflektion v 7

v7
Måndagen startades med en föreläsning om performance konst och några av dess konstnärer i snabba drag genom historien. En väldigt förenklad och intressant föreläsning.
Dock började veckan med många funderingar från min sida om jag har hamnat rätt. Föreläsningen gjorde det inte bättre… Jag funderade mycket på vad konsten tillför samhället, att skjuta sig i armen eller andas in en massa vatten och kalla det för konst? Visst kan det va ett ifrågasättande och viktigt för samhället, men det finns också så mycket skit.

Vi springer omkring på gallerier och tittar på lite klet på en yta och kallar det för konst? Samtidigt som vi är så stressade för att hinna dit så att vi kanske missar den ”riktiga” konsten som finns runt oss varje dag. Naturen, samspel mellan objekt, färger som sammanspelar på hus, mönster, skuggor och ”konst” utplacerad i samhället. ”Konsten” finns runt oss, på oss, i oss hela tiden. Varför bara uppskatta den på ett galleri på vita väggar där någon har sagt att det är konst. Marcel Duchamps pissoar blev konst föra att han satte den på ett galleri och då också en etikett om att det skulle klassas som konst. Våga se konsten i vardagen!

På tisdagen var det skisser i mängd som stod på schemat, vi skissade knasiga stilleben för många anledningar. För att få igång handen, våga göra fel, våga visa upp våra skisser för varandra, gå igenom lite grunder och självklart öva på att se och framför allt våga. Jag blir alltid lika förvånad över hur trött man blir av att skissa och framför allt på det sättet, jag vet om det men blir ändå förvånad varje gång.

August Strindberg – Konstmuseet.

August Strindberg utställningen var lugn och kändes som en fast utställning som innehöll både foton och målningar.
Utställningen var varierad i vad som visades och det fanns även en film om herr Strindberg som va ganska trevlig. Han höll tydligen på med många små ”projekt” där bland alkemistiska experiment. 
Favoriten av utställningen var den vägg där han fotat porträtt. Tyvärr fotade jag inte själv under mitt besök av utställningen. 


 
 

Assignment 3

Assaignment #3 

Onsdagens assaignment löd:

SÄTT RYGGEN I LJUSET
GÖR ORDEN TYDLIGA

VÄND UTÅT,
BÖJ ÖVER 
OCH STRÄCK

NU-SJUNG SÅNGEN

BIND IHOP DET VIKTIGA,
FÄST DET PÅ DEJ

UPPREPA ALLT
1,2,3,4 GÅNGER.
(tolka fritt och publicera på bloggen)                                                                                                                                
 
                             


 
 
 

Veckoreflektion v6

V6.
Måste säga att det har varit en givande vecka. Måndagen började med att vi hade litteraturseminarium där vi mycket behövligt pratade oss igenom vissa av kapitlen som skulle ha lästs.  Personligen så förstår jag inte de danska kapitlen, men hoppas att jag kommer förstå mer och mer då de verkar ha varit väldigt intressanta.
Vi kom även in på att diskutera graffiti och om det skulle vara rätt att legalisera något som startade som en protest.  Är det en protest eller en konstform? Det pratades även om andra former av ”civil olydnad” vilket jag personligen tyckte var intressant.


 


Jag har även under veckan gett mig in i bibliotekets bokdjungel för att försöka hitta en bok att fördjupa mig i, En bok som handlade om något jag inte visste så mycket om innan, och av någon konstig anledning var detta lättare sagt än gjort denna gång.

Torsdagens gestaltningslektion pratades det mycket om jaget, om identitet och hur jag och andra ser på mig. En härlig workshop som involverade en massa tejp, leksaker och ord och lite koreografi.
Spännande ämne då det är en stor fråga för våra blivande elever men även för en själv.  Det gav funderingar och insyn även i hur gruppdynamiken fungerar och hur mycket det gör för en grupp när man ”gör något” tillsammans. Även om detta var givande så anser jag att det skulle räckt med förmiddagen.

 

 

 

Även fredagen fick vi fundera på hur väl vi kände oss själva och ifrågasätta våra principer. Veckans sokratiska samtal var runt frågan "om det skulle bli krig i Sverige nu, skulle du ta värvning?"

Frågan grundade sig i försvarsmaktens reklam kampanj ”Vad håller du på med?"
de sokratiska samtalen är alltid intressanta då man får reflektera, öva sig på att hålla sig kort och koncis, förklarande, kärnfull, sätta sig in i någon annans funderingar, acceptera de andras åsikter och driva samtalet framåt.                      

 

 

 

 


Assaignment 2

Veckans assignment.
ÄT LUNCH MED NÅGON DU KÄNNER OCH DISKUTERA DIN FRAMTIDA BILDLÄRARROLL.
TECKNA AV RESTERNA.

 
Det som fans kvar var skalet, den inledande frågan. Vi diskuterade innehållet men utan att egentligen komma fram till några svar, därav alla frågetecknen. 
 
 
 
 

Inspiration!

Inspiration- (av laton inspiro, inblåsa, väcka liv i), ett stimuli som sätter igång mental verksamhet.
Fångades ännu en gång av den HÄR bloggen.... många inlägg som är väl värda att fascineras över en stund.

 





Taryn Simon -Hasselblad Center

Taryn Simon

Hasselbladstiftelsen presenterar An American Index of the Hidden and Unfamiliar (2007), med den amerikanska konstnären Taryn Simon.

Taryn Simon visar på vad som är synligt respektive dolt inom USA, i det inre av områden som kultur, forskning, medicin, underhållning, natur, säkerhet och religion.
 
”Serien gestaltar föremål, platser och rum som är centrala för USA:s grundande, mytologi och vardagsliv men ändå är oåtkomliga eller okända för allmänheten. Det är osedda motiv som utgörs av till exempel radioaktiva kapslar på en anläggning för förvaring av kärnavfall eller CIA:s konstsamling.”
 

 

 

Riktigt bra utställning, med intressanta bilder och genomtänkt underlag. Ytterst bra till sokratiska samtal då de behandlar många svåra frågor som tål att diskuteras.
Det krävs dock att man läser texterna till varje foto för att de ska komma till sin fulla rätt. 


Klara Kristalova – Konstmuseet.

 

 KLARA KRISTALOVA.

 

 

En fantasirik och barnslig utställning som samtidigt är otroligt mörk.

Det är roligt att en konstnär använder sig av keramik i den här skalan men Klara Kristalovas formspråk är ingenting jag personligen uppskattar. Dock berörde utställningen, med obehag.



 

 
 

Cajsa von Zeipel -Konstmuseet

 
Cajsa von Zeipel
 
 Seconds in ecstasy.


En utställning jag fascinerades av vad Cajsa von Zeipels. Stora vita skulpturer av frigolit och  gips. Skulpturer som en blandning av klassiska marmorstatyer, Avatarer och en trasig tonårsperiod.


 
 
 
 

Galleri 54

 

Galleri 54 säger själva att - "De vill driva ett galleri som hela tiden visar bra och intressant konst. G54 skall vara en plattform där debatt förs, tankar och ideer föds och realiseras. En aktiv verksamhet där medlemmar, vår publik och andra får möjlighet att pröva idéer.

 

Galleri 54 drivs av Grupp 54 som bildades redan 1954. Ambitionen var då att verka som en motkraft i konstklimatet i Göteborg, som man upplevde som instängt och konservativt. Utställningsprogrammet ställs samman av galleriets styrelse som består av 6-8 konstnärer som är verksamma i Göteborg. "

Greta Voćar

Nu visades bland annat en utställning av Greta Voćar med namn- Världens mat.

 

 

 
En utställning med  frågan: Om maten på hyllan var världens mat, vems var då den andra maten i butiken?

En intressant utställning om en samhällsfundering som väcker frågor som,
  • Är detta ett problem eller lyfter hon något så att det blir ett problem?
  • Stjälper eller hjälper hyllan kunderna att hitta det de söker eller prova nya saker? 
  • Finns det något i lilla landet lagom som inte kan ses som diskriminerande?

Erik Berglin

Utanför  galleriet fanns även en peepshow av Erik Berglin - Planking piece. Video 139 min (loop)


 




Reflektion v4+5

Reflektion v 5
Efter 5 dagar som HDK-student  är det hög tid att sammanfatta.
Eftersom jag bara deltog 2 dagar förra veckan och mycket inläsningsdagar denna vecka slår jag ihop vecka 4+5 reflektionerna. Dagarna går fort och det både känns och märks att jag bara är i starten av terminen.

 

Lämna Pedagogen och kliva in på HDK där det var mer Design/ARTish kändes lite som att komma hem, tillbaka till det som jag är mer van vid. Vi har haft introduktioner, workshops, litteraturseminarium, assigments, sokratiska samtal och galleriorientering.

 

Måndagens workshop bestod av att vi gjorde ett ”träd” av ord som vi förknippade med ämnet bild. Intressant att se vad vi 12 som utgör klassen hade för olika åsikter, tolkningar och upplevelser av ämnet.
Gallerier/ Utställningar som besöktes var : Galleri 54, Hasselblad Center, Klara Kristalova  och även Cajsa von Zeipel utställning på Konstmuseet.